Scampi Diabolique

Duivelse scampi

Voor zij die mij een beetje kennen, weten dat ik wel van wat peper en pit in mijn eten hou.

Een klassieker als “scampi diabolique’ mocht dan ook niet ontbreken op de blog.

Kook je voor gasten, pas dan wel op met de hoeveelheid ‘heat’ die je in het eten stopt. Ieder van ons heeft namelijk zijn of haar eigen brandpunt in de mond, wanneer het op pikant eten aankomt.

Dit receptje is matig pikant. Voeg gerust wat extra toe als je weet dat jij en jouw tafelgenoten wel die extra punch kunnen verdragen.

Ingrediënten

2 personen
  • 1 rode ui, in fijne halve maantjes gesneden
  • 2 rode paprika’s, geschild, van de pitjes ontdaan en in reepjes gesneden
  • 1 gele paprika, geschild, van de pitjes ontdaan en in reepjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 rode chilipeper, in fijne ringetjes gesneden (voor mij incl. pitjes)
  • 1 blikje van 70 g tomatenpuree, dubbel geconcentreerd
  • 1 el whisky (voor de liefhebber)
  • ½ tl srirachasaus
  • ½ tl zacht paprikapoeder
  • ¼ tl pikant paprikapoeder
  • 150 ml lightroom
  • Scampi (ik reken 6 grote scampi per persoon), ontpeld en darmkanaal verwijderd
  • Rijstnoedels of rijst
  • Verse kruiden zoals koriander, peterselie, (thaise) basilicum

Stappen

Stoof de rode ui aan in een diepe, ruime pan met een scheutje olijfolie. Neem de pan groot genoeg, want straks gaat alles hier samen komen. Een sautoir komt hier goed van pas!

Voeg het teentje knoflook bij en roer. Voeg daarna de paprika sliertjes toe, samen met de chilipeper en bak alles gedurende 5 minuten op matig vuur of tot de paprika’s gaar, maar nog lekker knapperig zijn.

Haal de groenten uit de pan en kuis deze even uit met een keukenpapiertje.

Giet opnieuw een scheutje olijfolie in de pan. Dep de scampi droog en kruid met zout en wat paprikapoeder (bovenop het paprikapoeder dat we nodig hebben voor de saus). Zet het vuur iets hoger en bak de scampi kort aan beide kanten aan. Bak de scampi niet te lang, anders worden ze taai en ietwat rubberachtig.

Doe de scampi in een kommetje en bewaar voor later gebruik.

Kook intussen de rijstnoedels gaar in een ruime pot zoals aangegeven op de verpakking. Giet af, spoel kort met water en hou even opzij.

Nu gaan we de saus maken. Neem de diepe ruime pan er opnieuw bij. De aanbaksels van de scampi mogen er in blijven. Dit zorgt voor wat extra smaak. Voeg de groenten toe, samen met de tomatenpuree. Zet het vuur opnieuw wat lager. Kruid de groenten met het paprikapoeder (zowel de zachte als de pikante variant), peper en zout van de molen en roer alles goed door elkaar. Laat de tomatenpuree een minuutje of drie mee bakken. Voeg daarna de whisky toe en laat deze verdampen. Schenk de room in de pan en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur uit en roer de srirachasaus erdoor voor wat extra pit. Proef en kruid zonodig bij met nog wat extra peper en zout.

Laat de scampi nog wat warmte nemen in de saus.

Verdeel de saus, de scampi en de rijst(noedels) over de borden en werk af met de verse kruiden.

Wist je dat?

Staat je mond, ondanks alle voorzorgen, toch in brand eet dan een stukje brood, wat rijst of noedels. Drink liever geen water, wijn of bier want dat zal het brandje in de mond enkel nog aanwakkeren. Toch nood om iets te drinken, kies dan voor melk.

Zijn je rijstnoedels tijdens het wachten wat aan elkaar gekoekt. Geen nood. Spoel ze even af onder koud stromend water.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?