Freekeh met groenten en tomaten mozzarella salade

Freekeh met groenten en tomaten-mozzarella salade

Oh wat snak ik naar die zon, zwoele temperaturen, buiten eten en zomerse gezelligheid!

Het weer van vandaag stemt me niet meteen vrolijk en het lijkt alsof die zomer nog een heel eind af is.

Om de pijn wat te verzachten waan ik me vandaag even in zuiderse oorden en schotel ik mezelf een lekkere en voedzame salade voor met knapperige granen, kleurrijke groenten en romige mozzarella. Denk daar nog een leuk zomers muziekje op de achtergrond bij en deze avond kan niet meer stuk…

Ingrediënten

2 personen
  • 75 g quinoa
  • 75 g freekeh granen
  • 1 flinke kl Herkules groentenbouillon
  • 1 courgette in halve maantjes
  • handvol kerstomaten doormidden gesneden
  • 1/2 potje sud ‘n’ sol gegrilde artisjok
  • 2 el Italiaanse Taggia olijven
  • 1 opgehoopte lepel pesto
  • 4 oertomaten (San Marzano, rood, oranje, geel, coeur de boeuf… wat je maar lekker vindt)
  • 1 bol buffelmozzarella (grote honger, neem er dan 2… mozzarella smaakt altijd ????)
  • evt. wat prosciutto voor erbij
  • 1 el geroosterde pijnboompitten
  • peper, zout, chiliflakes, gedroogde oregano
  • verse basilicum
  • extra vergine olijfolie

Stappen

Kook de quinoa en de freekeh samen gaar zoals aangegeven op de verpakking in een ruime hoeveelheid water die je op smaak bracht met een lepeltje bouillonpoeder (die groentenbouillon pasta van Herkules weet je nog?). Eens klaar, giet af en spoel kort onder de kraan en laat uitlekken.

Bak de courgette in de pan en kruid met peper, zout en desgevallend wat chiliflakes. Schep de courgettes in een ruime schaal en rooster in dezelfde pan de pijnboompitten goudbruin (Blijf bij het vuur, want die lieverds gaan in een mum van tijd van oneetbaar naar verbrand!)

Snijd de tomaten in schijfjes en partjes zoals je wil. Giet er een flinke scheut van je lekkerste olijfolie over en kruid met peper, zout en gedroogde oregano.

Voeg de olijven, de artisjokken en de kerstomaatjes bij de courgette. Kruid bij met peper en zout en voeg er daarna ook het quinoa-freekeh mengsel aan toe. Roer goed om, terwijl je er de pesto bij doet. Werk af met wat fijngesnipperde basilicum en geroosterde pijnboompitten.

Werk de tomatensalade af met de buffelmozzarella en wat plukjes prosciutto.

Wist je dat?

Freekeh is een graanproduct afkomstig van geroosterde groene tarwe en zit tsjokvol vezels, mineralen en vitaminen. Het is de ideale vervanger voor rijst, couscous, quinoa of pasta. Freekeh heeft een lekkere bite en dat maakt deze salade ook zo speciaal. De crunchy’ness komt deze keer niet van de rauwe groentjes, maar van de graantjes!

Net als quinoa heeft freekeh een lekkere nootachtige smaak. Echt het proberen waard!

Voor de liefhebber: wat extra schilfers parmezaanse kaas never hurt nobody.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?