gegratineerde-groentenschotel-2

Gegratineerde groentenschotel

Nu het weer wat kouder wordt, krijg ik zin in warme ovenschotels met een lekker laagje gesmolten kaas ????.

Doordat deze schotel tjokvol groentjes zit, levert dit gerechtje je extra vitamientjes om die koude gure dagen te lijf te gaan.

Bovendien doet de oven het grootste deel van het werk. Ideaal dus om in de tussentijd te genieten van een gezellig aperitiefje met jouw loved ones!

Dat was alleszins wat wij deden gisterenavond.

 

 

 

Ingrediënten

3 personen ( of 2 personen en een leftover lunch de volgende dag)

Voor de groenten

  • 1 courgette in halve maantjes
  • 1 aubergine, geschild en in hapklare blokjes gesneden
  • 2 rode paprika’s, geschild en in grove blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, geschild in en grove blokjes gesneden
  • 10 kerstomaten, gehalveerd
  • 10 zwarte olijven
  • 1 rode ui in fijne halve maantjes gesneden
  • 1 teentje look, geperst
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl basilicum en look kruiden van Santa Maria
  • peper en zout van de molen
  • chiliflakes naar believen

Voor de saus

  • 100 ml room (ik gebruikte de Alpro Cooking)
  • 30 g (vers) geraspte Parmezaanse kaas
  • 25 g pesto
  • 1 eitje
  • 125 g mozzarella, extra Parmezaanse kaas en verse basilicum voor de afwerking

Lekker met een rucola salade met geroosterde pijnboompitjes en wat vers brood, pasta of risoni.

Benodigdheden

bakplaat en ovenschotel

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de courgette, aubergine, paprika, rode ui en look in een ruime mengkom. Voeg 2 eetlepels olie en alle kruiden toe en meng goed. Stort dit mengsel in een ruime ovenschaal of op een bakplaat. Zorg dat de groentjes goed verspreid liggen. Rooster gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal na 20 minuten de halfgare groenten uit de oven en schep ze over in een kleinere ovenschaal. Doe er de tomaatjes en de olijven bij en voeg eventueel nog wat verse basilicum toe.

Meng voor de saus de room, de pesto, de Parmezaanse kaas en de peper goed door elkaar. Klop ook het eitje los en meng het door de saus.

Schenk dit mengsel over de groentjes. Verdeel de mozzarella over de saus en rasp er nog wat verse Parmezaanse kaas over.

Zet nog eens 20 minuten in de oven.

Schep de groentjes op de borden en werk af met wat verse basilicum, rucola salade en wat brood of pasta.

Wist je dat?

Wist-je-dat’je : hier thuis is het altijd een beetje een gevecht als er ovenschotels met kaas op tafel verschijnen… Alle drie zijn we verzot op dat gegratineerde laagje kaas bovenop … Herkenbaar?

De laatste 3 minuutjes zet ik de oven op grill stand om een mooi goudbruin korstje te krijgen. Let er bij deze stap goed op dat je niet te ver van de oven gaat, want op grill stand kan het bruin snel zwart worden… En dat zou wel erg zonde zijn.

Je kan deze schotel eten met wat pasta, risoni, of zoals wij deden, gewoon met wat brood en “goei” boter! Een side salad (rucola, mesclun of een andere groene sla met wat geroosterde pijnboompitten en een balsamicovinaigrette erover) vind ik persoonlijk een must. Ik hou van verschillende structuren op mijn bord, koud, warm, knapperig,… Zo krijg je meteen nog wat extra vitamientjes binnen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?