Gepofte-Zoete-aardappel-Greek-Style-Blog-2503

Gepofte zoete aardappel met feta en kruidensalade

Zoete patatjes… I love it ????. Alleen al het kleurtje maakt me blij.

En aangezien deze zomermeid alweer reikhalzend uitkijkt naar zon en warme temperaturen, koos ik ervoor om de Griekse toer op te gaan.

Gecombineerd met een lekkere frisse kruidensalade was dit echt een toppertje.

Trouwens, wist je dat er een short cut is om patatjes te poffen… jawel: klaar in no-time dankzij de microgolfoven.

Ingrediënten

2 personen

Zoete aardappel

  • 2 a 3 middelgrote zoete aardappels
  • 1 opgehoogde el roomkaas
  • 8 partjes zongedroogde tomaat
  • 2 el fijngesnipperde verse bieslook
  • 1/4 tl gedroogde oregano
  • 75 g feta

Kruidensalade

  • 4 takjes munt
  • 3 takjes dille
  • ca 20 takjes bieslook
  • 4 el peterselie
  • 2 el kervel
  • jonge spinazieblaadjes
  • jonge sla
  • mosterddressing

Looksaus

  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 1/2 teentje look, geraspt
  • een snuifje za’atar of gedroogde oregano

Nootjes

  • 1 el pijnboompitten
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el zonnebloempitten
  • snuifje kipkruiden
  • snuifje provençaalse kruiden

Voor erbij : falafels

Stappen

Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappel en plaats in de microgolfoven (850 W) gedurende 5 minuten. 

Draai de aardappels om en gaar nog eens 2,5 minuten of tot de aardappel gaar is. (Als je met een cakenaald vlot door de zoete aardappel kan prikken dan is deze gaar.) 

Laat even afkoelen vooraleer je verder aan de slag gaat.  

Verwarm de oven voor op 180 graden, hetelucht.

Maak intussen het looksausje door alle ingrediënten te mengen in een kommetje. Zet opzij tot later gebruik.

Bak de ‘nootjes’ op een zacht vuurtje aan in een pan met antikleeflaag in een weinig olie (net genoeg zodat de kruiden aan de nootjes kunnen hechten). Bak gedurende 10 minuutjes of tot ze een beetje kleur krijgen. Schep ze over in een potje. Veeg de pan even schoon met een stukje keukenrol. 

Snijd de schijfjes gemarineerde tomaat fijn en doe deze samen met de roomkaas in een kom.

Snijd de zoete aardappel doormidden en lepel deze uit. Doe het vruchtvlees bij de roomkaas. Kruid met peper en zout van de molen. Voeg ook de gedroogde oregano en de verse bieslooksnippers toe en meng alles goed. 

Vul de zoete aardappels terug op met het mengsel en verkruimel er een derde van de feta over. 

Zet in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten. 

Maak nu de kruidensalade door de kruiden, de spinazieblaadjes en de jonge sla te mengen. Voeg wat mosterddressing toe en hussel alles door elkaar. 

Verkruimel vier falafels in de pan met antikleeflaag en bak deze kort aan in een weinig olie tot ze crunchy zijn. Bak de overige falafels in zijn geheel even mee.

Schep de zoete aardappel nu op de borden. Werk af met extra verse kruiden, fetakruimels, de crunchy falafelstukjes en de nootjes. Drizzle er wat van de looksaus over en serveer met de kruidensalade. Geef de overige falafelbolletjes er apart bij. 

Wist je dat?

Mosterddressing is iets wat ik steevast in de koelkast heb staan. Meng 2 flinke eetlepels mosterd met een halve tl honing. Voeg daar een scheut witte wijnazijn aan toe en ongeveer het drievoudige aan olie. Meng vervolgens met een kloppertje goed door elkaar tot je een gebonden dressing of vinaigrette krijgt. Kruid met peper en zout van de molen.

Kruidensalade is iets wat hier wel vaker op het menu verschijnt. Het is voor mij de ideale manier om restjes kruiden te verwerken. Bovendien geeft het meteen een extra smaak aan je salade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?