Griekse Bowl

Griekse Bowl

Hoewel de zomervakantie nog niet meteen binnen handbereik ligt, mijmer ik zo af en toe al even weg naar zonovergoten dagen, teenslippers, zonnehoedjes en zwembadplezier.

En dan is een zuiders getinte maaltijd nooit echt ver te zoeken. Dus in afwachting van de echte zomer, zoekt deze zomermeid troost in summerfood!

Deze Griekse bowl is in een mum van tijd klaar: dat is dus meer tijd om die zomerplannen concreet te maken en dat reisje te boeken!

En die homemade tzatziki maakt echt het verschil… pinky promise!

Ingrediënten

2 personen
  • 3 a 4 kleine komkommers, in schuine plakjes gesneden
  • 300 g kerstomaten, doormidden gesneden
  • bakje Kalamata olijven (130 g)
  • 100 g Griekse pasta
  • 1 grote kipfilet
  • 75 g feta
  • handvol sla
  • 1/2 rode ui, in fijne halve maantjes gesneden
  • platbrood, of pitabrood
  • kipkruiden
  • klontje boter
  • witte wijnazijn
  • een eetlepel geroosterde pijnboompitten

Voor de tzatziki

  • 2 a 3 kleine komkommers, grof geraspt (ca 70 g)
  • volle Griekse yoghurt (115g)
  • 1/4 tl oregano kruiden
  • 1/4 klein teentje look, geraspt
  • een flinke el verse dille, fijngesneden

Benodigdheden

Neteldoek of schone handdoek.

Stappen

Wring de geraspte komkommer uit in een neteldoek tot het meeste vocht uit de komkommer is. Meng de komkommer met de Griekse yoghurt, de look, de oregano en de dille. Kruid met peper en zout naar smaak en drizzle wat extra vergine olijfolie over de tzatziki. Zet koel weg.

Kook de Griekse pasta zoals aangegeven op de verpakking. Giet af. Schenk een scheutje olijfolie in de pan. Doe de Griekse pasta in de pot. Kruid met peper en zout van de molen en hou warm.

Meng de rode ui met een flinke scheut wijnazijn en laat deze even trekken.

Kruid de kipfilet met kipkruiden. Smelt een klontje boter in een antikleefpan en bak de kipfilet gaar. Snijd in plakjes zodra de kip gaar is. (Kerntemperatuur kip is 72 graden).

Kruid de doormidden gesneden kerstomaten met wat tomatenkruiden of peper en zout van de molen en wat extra vergine olijfolie.

Verkruimel intussen de feta. Doe er wat zeste van citroen over en een scheutje extra vergine olijfolie.

Warm het platbrood of pitabrood nog even op in de oven.

Leg wat plakjes kip op een bord, geef er de Griekse pasta bij en wat tomaten, komkommer, olijven en een handje vol sla. Werk af met een flinke lepel homemade tzatziki, de gepekelde rode ui, verkruimelde feta, geroosterde pijnboompitten, wat verse kruiden en het pita- of platbrood.

Wist je dat?

Liever geen neteldoek of keukenhanddoek vuil maken om de komkommers uit te wringen? Knijp de komkommers dan tussen je handen uit. De tzatziki zal in dat geval wel iets vochtiger zijn, omdat je niet evenveel water uit de komkommer kan wringen op die manier.

Hou voor de kip zeker de opgegeven kerntemperatuur aan (niet lager!). Het vlees is dan helemaal gaar, maar nog wel lekker sappig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?