Groentelasagne met aubergine, courgette, venkel en tomaat

Groentenlasagne

Comfortfood op zijn best!

Een kom boordevol groenten, onder een laagje gesmolten kaas dat pruttelend uit de oven komt.

Daarvoor schuif je toch met plezier aan tafel!

In deze lasagne stelen de groenten de show. Geef er – zoals het jou uitkomt – nog wat brood of verse pasta bij en het smullen kan beginnen.

Ingrediënten

2 personen

Voor de gegrilde groenten

  • 1 courgette in lange plakken gesneden van ca 0,5 cm dik
  • 1 aubergine in lange plakken gesneden van ca 0,5 cm dik
  • 1 venkel in grove stukken gesneden
  • 1/2 tl tijm
  • 1/2 tl oregano
  • 1 teentje knoflook, geperst

Voor de tomatensaus

  • 5 trostomaten, in grove stukken gesneden
  • 10 stukjes gemarineerde halfgedroogde tomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui, in stukken gesneden
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 tl tijm

Voor de kruidensaus

Voor de afwerking

  • vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 bol buffelmozzarella

Benodigdheden

grillpan of contactgrill

ovenschaal

hakmolentje

Stappen

Start met de tomatensaus. Doe alle ingrediënten in een pot. Schenk er 2 eetlepels olijfolie bij en kruid met wat peper en zout van de molen. Roer goed om en laat op middelhoog vuur inkoken. Zorg ervoor dat het meeste vocht uit de tomaten is verdampt. Dit duurt een klein half uurtje. 

Meng 3 eetlepels olijfolie, samen met de oregano, de geperste knoflook en peper en zout van de molen. Bestrijk hiermee de courgette- en de aubergineplakken en grill deze tot ze gaar zijn en mooie grilstrepen hebben. Meng 1 eetlepel olijfolie, samen met de tijm en wat zout en peper van de molen en meng dit door de venkel. Grill ook deze beetgaar.

Mix in je hakmolentje de Philadelphia en de pesto door elkaar. 

Als het goed is, is je tomatensaus nu ingekookt. Mix de stukjes tomaat in een blender tot een egale, gladde, dikke tomatensaus. 

Warm de oven voor op 180 graden hetelucht en neem de ovenschaal erbij. 

Lepel een ruime eetlepel tomatensaus in de schaal en smeer deze uit. Leg hierop de courgetteplakken, gevolgd door een ruimere portie tomatensaus. Verdeel hierover de gegrilde venkel samen met een halve bol mozzarella – in stukjes gescheurd – en wat vers geraspte Parmezaanse kaas. Daarbovenop komen de aubergineplakken. Smeer hierop het Philadelphia-pesto mengsel uit. Lepel hierover nog royaal tomatensaus en top af met de rest van de mozzarella en flink wat vers geraspte Parmezaanse kaas, zodat je een mooi kaaslaagje hebt. 

Zet de groenten gedurende 20 minuutjes in de oven, of tot je een goudbruin korstje krijgt. Zet eventueel op het einde nog even de grill stand aan, maar blijf dan wel bij jouw oven staan om te voorkomen dat alles zwart kleurt.

Haal uit de oven en laat een vijftal minuutjes staan vooraleer je er je mes in zet (en er je tong aan verbrandt). 

Wist je dat?

Geef bij deze schotel nog een lekkere groene salade, mozzarella en wat brood of pasta om het feestmaal compleet te maken. 

Afwerken kan met nog wat extra groene kruiden en geroosterde pijnboompitten voor een crunchy toets.

Restjes kunnen perfect dienen als lunch de volgende dag. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?