orechiette-02

Orechiette met tomatensaus en pancetta

Orechiette is een pastasoort die zijn oorsprong vindt in Puglia.

Traditioneel worden ze bereid met cime di rapa (verwant aan de broccoli), ansjovis, knoflook, chili en olie. Ik at dit ooit in een restaurantje in Alberobello… Heerlijk!

Maar vandaag koos ik voor een andere bereiding, eentje met een verse tomatensaus en pancetta.

En of dat het ons gesmaakt heeft!

Ingrediënten

2 personen
  • 160 g orechiette
  • 6 tomaten, in stukken gesneden
  • handvol kerstomaten
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 10 stukjes gemarineerde half gedroogde tomaat (Sud ’n Sol)
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 2 el zwarte olijven
  • 1 courgette, in kleine blokjes gesneden
  • 100 g pancetta (in reepjes)
  • Voor de afwerking: verse basilicum, vers geraspte parmezaanse kaas

Stappen

Doe de tomaten, de ui, de look, de gemarineerde tomaten, de oregano, het paprikapoeder in een pot, samen met een scheut olijfolie en kruid met peper en zout van de molen. Laat de tomaatjes op middelhoog tot zacht vuur inkoken. Reken op een klein half uurtje.

Zet intussen een pot met gezouten water op het vuur. Kook de pasta al dente zoals aangegeven op de verpakking. (Hou wat pastavocht apart vooraleer je de pasta afgiet).

Bak de courgetteblokjes aan in een pan met antikleeflaag. Gebruik een scheutje olijfolie. Kruid met peper, zout en wat chiliflakes if you like to spice it up. Haal de courgette uit de pan en hou deze even warm in een kommetje. Bak in dezelfde pan ook de pancetta aan. Gebruik dit keer geen extra vetstof.

Schep de tomaten in de blender en mix tot je een egale saus bekomt. Meng de olijven onder de saus en hou warm. Voeg eventueel een lepel kookvocht toe indien je saus te ‘dik’ is. Meng de gekookte pasta onder de saus en laat nog even staan.

Verdeel de pasta over de 2 borden, schep de blokjes courgette en gebakken pancetta over de pasta en werk je bordje af met kruiden en versgeraspte Parmezaanse kaas.

 

Wist je dat?

Orechiette is afgeleid van het Italiaans orechie, wat ‘oren’ betekent. Deze pastasoort ziet er uit als kleine oortjes of schelpjes.

In Bari, de hoofdstad van Puglia, is er zelfs een ‘strada delle orechiette’ waar je kan bewonderen hoe deze pasta met de hand wordt gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?