tonijntartaar-01b

Rijst-groententorentje met tonijntartare

Simple, yet fancy.

Niet alles wat op mijn bord belandt, hoeft ook daadwerkelijk een echt kunstwerkje te zijn, maar af en toe hou ik wel van een mooi opgemaakt bordje.

Back in the days was dat ronde vormpje niet weg te denken uit mijn keuken. Alles propte ik er in. Pureetjes, couscous, rijst, blokjes rauwkost, you name it. Alles in het rondje, midden op het bord met errond een cirkeltje saus.

Ewel, vandaag had ik daar nog eens zin in. Dus in het rondje kwam een rijstsalade, opgesmukt met lekkere groentjes en on top blokjes lekkere ultraverse tonijn van de lokale visboer.

Ik besef dat het eten van tonijn nogal onder vuur ligt omwille van de overbevissing en de schade door bijvangst. We eten hier thuis zelden tonijn, maar als we het dan eten, is het ook echt feest. Wil jij jouw steentje bijdragen, kies dan vis met het MSC keurmerk. Dat staat garant voor duurzame visserij.

Ingrediënten

2 personen
  • 50 g rijst (ik koos voor een mengeling witte en wilde rijst)
  • 1/2 komkommer, geschild, van de zaadjes ontdaan en in blokjes gesneden
  • 100 g diepvries erwtjes, gegaard
  • 75 g edamame boontjes, gegaard
  • 10 radijsjes, in blokjes gesneden
  • 75 g groene boontjes, gekookt en in kleine stukjes gesneden
  • 1/2 avocado in blokjes gesneden
  • 2 el platte peterselie, fijngesneden
  • 2 el bieslook, fijngesneden
  • 200 g super verse tonijn van de visboer
  • 1 el sojasaus
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 el limoensap
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1/2 tl sesamzaadjes (wit en zwart geeft een leuk effect)
  • Japanse mayonaise (Kewpie mayonaise)

voor erbij

  • nori velletjes (fijngesnipperd)
  • zoute pindanootjes (fijngehakt)
  • koriander (voor de liefhebber)

Stappen

Kook de rijst gaar en laat volledig afkoelen.

Meng de groentjes en de fijngesneden kruiden voorzichtig onder de rijst. Voeg ook wat van de Japanse mayonaise toe en kruid met peper en zout (ik gebruikte 2 el van de Japanse mayonaise).

Snijd de tonijnfilet in kleine stukjes. Doe deze in een kom en meng er de sojasaus, olijfolie, chilipeper (naar wens), de sesamzaadjes en wat limoensap door. Proef en voeg indien nodig nog een beetje fleur de sel toe.

Leg een ringetje op je bord en vul voor 3/4 met de rijst-groentenmengeling. Schep daarop de verse tonijn en werk af met norivelletjes, wat nootjes en koriander voor de liefhebber.

Wist je dat?

BELANGRIJK Van zodra de tonijn vermengd is met de smaakmakers, moet het snel gaan. Door het limoensap begint de vis immers al wat te garen. Wacht je te lang, dan verandert de structuur en is deze – naar mijn mening – minder lekker. Als je dit gerecht wil foodpreppen zou ik alle groentjes en de tonijn op voorhand snijden en de rijst gaar koken. Het mengwerk zou ik pas op het einde doen voor een optimaal resultaat. Maar zeg nu zelf, dat is heus geen groot werk meer!

Groene boontjes kook ik in 7 minuten gaar in water met wat bicarbonaat in. Bicarbonaat zorgt dat de groene kleur behouden blijft. Een kooktijd van 7 minuten vind ik ideaal, dan zijn de boontjes gaar, maar heb je er wel nog wat ‘bite’ aan. Van zodra de boontjes gaar zijn, spoel je ze af onder koud water.

Japanse mayonaise is iets heel anders dan de mayonaise die wij kennen. Hij is meer lopend en heeft een volle, friszure smaak. Ik gebruik deze van het merk Saitaku. Deze vind je tegenwoordig in de supermarkt.

Werk je net als ik met een ringetje, dan krijg je daarin niet alles verdeeld. Zet de overschot van de rijstsalade op tafel, zodat je nog kan bij nemen als je daar in hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?