sushi-stack

Rijsttorentje met warm gerookte zalm

Comfortfood met een fancy look… zo zou ik dit gerechtje omschrijven.

De smaken doen wat denken aan sushi, maar het is veel minder gepruts!

Zonder al te veel gedoe tover je – sneller dan je denkt – een smaakvol kunstwerkje op tafel.

Are you in for it?

 

Ingrediënten

2 personen

Voor het rijsttorentje

  • 150 g suhirijst
  • 1/2 komkommer
  • 150 g diepvriesdoperwtjes
  • 150 g edamameboontjes
  • 1/2 avocado
  • 1/3 limoen
  • 150 g warmgerookte zalm

Voor het sausje

  • 2 el mayonaise
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 el srirachasaus
  • 1 el zoete chilisaus

Voor erbij : verse koriander, bicky uitjes, scheutjes, Wasabi & Sesame kruiden (Santa Maria) of Granito Gomasio kruiden (Sal de Ibiza), Poké sushi & salad sprinkle (Saitaku)

Benodigdheden

serveerring met diameter 9 cm

Stappen

Kook de sushirijst gaar zoals aangegeven op de verpakking, maar laat de toevoeging van mirin achterwege, anders wordt je rijst te zoet.

Gaar de erwtjes en de edamameboontjes. Verwijder eventueel het vliesje van de edamameboontjes.

Schil de komkommer, verwijder het waterachtige binnenste deel en snijd vervolgens in blokjes. Kruid de komkommer met een beetje zout en wat olijfolie.

Snijd ook de avocado in blokjes en kruid met gomasio of de wasabi kruiden en besprenkel met wat limoensap.

Trek de warmgerookte zalm in plukken.

Meng voor het sausje alle ingrediënten door elkaar.

En nu gaan we bouwen. Als je ook zo een fancy torentje wil maken, heb je een serveerring nodig (je weet wel, die dingen die hip en trendy waren vele jaren geleden…).

Plaats deze op het midden van je bord. Start met een laagje rijst. Druk dit zo goed mogelijk aan. Dit gaat het gemakkelijkst als je je handen even nat maakt. Op die manier blijft niet alle rijst aan je handen kleven.

Verdeel nu een laagje komkommer en avocado over de rijst, gevolgd door de doperwtjes en edamameboontjes. Druk bij elk laagje even aan. Leg er de zalm op en werk af met het sausje, wat bicky uitjes, sushi & salad sprinkles, jonge scheutjes of wat extra kruiden en verse koriander (als je daar fan van bent).

Haal nu voorzichtig de ring naar boven en tadaaa… je hartige rijsttaartje staat voor je neus te pronken.

Wist je dat?

Als je werkt met een serveerring kan je niet alle ingrediënten verwerken. Zet de rest op tafel, zodat iedereen die daar nog zin in heeft kan bijnemen .

Geen fan van warmgerookte zalm? Probeer dit gerechtje dan eens uit met scampi of kipreepjes, of waarom niet de kipstukjes van de vegetarische slager?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?