Schelvishaasje

Schelvishaasje met fetatopping en quinoasalade

De vrouwen ten huize Juffrouw Toertjes zijn echt fan van vis.  En schelvishaasje is zo een visje dat hier regelmatig ten tonele verschijnt.

Super lekker, snel klaar en toch een pak goedkoper dan het alomgeprezen kabeljauwhaasje. Je kan er bovendien alle kanten mee uit. Gebakken in de pan, en papilotte of geserveerd als verse fishstick (Oh ja, die komt ook nog op de blog!) … Dit visje kent veel mogelijkheden.

Deze keer maakte ik een ovengerechtje met feta, tomaatjes en verse kruiden… om duimen en vingers bij af te likken, al zeg ik het zelf, om dan te nippen van een lekker glaasje rosé met de zon op mijn snoet.

Who’s in?

Ingrediënten

2 personen
  • 300 a 350 g schelvishaasje
  • 3 tomaten (ik gebruikte San Marzano)
  • 75 g feta, verkruimeld
  • 3 el zwarte olijven (ontpit en op olie – ik ben fan van de Taggiasche olijven)
  • 80 g quinoa
  • 1/2 bussel radijzen
  • 1 komkommer, geschild, in blokjes gesneden en pitjes verwijderd
  • 1/2 avocado
  • 1/4 rode ui fijngesnipperd
  • 1 el peterselie fijngesneden
  • 1 el basilicum fijngesneden
  • 1 el bieslook fijngesneden
  • 1 el dille fijngesneden
  • 1 klein teentje knoflook geraspt
  • 2 el pijnboompitten geroosterd
  • 4 el olijfolie
  • 1 el witte balsamico
  • 1/2 opgehoopte kl mosterd
  • 1 kl honing
  • peper en zout

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop voor de dressing de olijfolie, witte balsamico, mosterd en honing door elkaar en kruid met peper en zout. Zet opzij tot verder gebruik.

Kook de quinoa gaar zoals aangegeven op de verpakking in water dat je op smaak hebt gebracht met wat bouillon. Giet af en spoel kort onder de kraan om eventuele onzuiverheden te verwijderen.

Was en snijd de radijsjes. Ontpit de tomaten en snijd in blokjes, snijd de avocado in maantjes.

Doe de radijsjes, de komkommer, 2 tomaten, de rode ui en 2 eetlepels van de olijven in een grote schaal. Meng de quinoa eronder samen met de dressing. Laat even staan.

Snijd de vis in 2 of 4 stukken. Meng in een kom de overige tomatenblokjes, samen met de overige olijven, dille, knoflook en een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout. Schep het mengsel over de vis en zet in de voorverwamde oven gedurende 15 a 20 minuten, tot de vis gaar is.

Meng de verse kruiden en de pijnboompitten onder de quinoa-groentensalade. Schik er de avocado op.

Schep de salade samen met de vis op een bord, en genieten maar…

Wist je dat?

Schelvis is familie van de kabeljauw. Leuk weetje: schelvishaasje is een pak goedkoper dan kabeljauwhaasje, maar minstens even lekker. Echt het proberen waard.

Heb je een restje van de quinoasalade: eet het de volgende dag als lunch. Met wat feta, rucola en extra tomaatjes erdoor heb je in no-time een perfect alternatief voor je boterhammetje met kaas 😉

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?