Tagliatelle met scampi en roomsaus

Pasta is altijd een goed idee.

Doe daar nog een smaakvolle roomsaus bij en wat scampi en dan is het zelfs een top idee!

Ingrediënten

2 personen
  • 10 grote scampi ongepeld (formaat 8/12)
  • 2 San Marzano tomaten, pitjes verwijderd, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes look
  • 1 chilipeper, fijngesneden
  • 250 ml visbouillon
  • 40 g oud brood
  • 1 citroen
  • 1 tl verse tijmblaadjes (geritst)
  • 1 courgette, in blokjes gesneden (binnenste deel met pitten verwijderd)
  • 1/2 tl Provençaalse kruiden
  • 160 g tagliatelle
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 75 ml culinaire room
  • snuifje cayennepeper

Benodigdheden

hakmolen, blender, antikleefpan, zesteur

Stappen

Pel de scampi, maar hou de pantsers bij. Dep de scampi droog en zet in de koelkast.

Neem een ruime pot en voeg een scheut olijfolie toe. Bak de scampi pantsers kort aan. Zet het vuur wat lager en voeg 1 San Marzano tomaat, de rode ui, 1 geperst knoflookteentje en de chilipeper toe. Roer kort en stoof alles aan. Voeg de visbouillon toe en laat alles 20 minuutjes op zacht vuur inkoken.

Doe het oude brood in een hakmolen en laat draaien tot je een grof kruim overhoudt. Neem een ruime antikleefpan. Voeg een scheut olijfolie toe en bak het broodkruim samen met de zeste van 1 citroen en de tijmblaadjes tot een knapperige pangrattato. Kruid met wat fleur de sel. Laat even uitlekken op keukenpapier indien je iets te royaal was met de olijfolie. Giet over in een kommetje en zet opzij.

Kuis de pan even uit met een stukje keukenpapier. Voeg opnieuw een scheutje olijfolie toe en bak de courgetteblokjes kort aan samen met de Provençaalse kruiden en wat peper en zout van de molen. Giet ook dit over in een kommetje en hou warm.

Kook intussen de tagliatelle gaar zoals aangegeven op de verpakking in ruim gezouten water. Hou een sauslepel kookvocht opzij, vooraleer je de pasta afgiet.

Kuis de pan, waar je zonet de courgette in hebt gebakken, opnieuw uit met wat keukenpapier. Dat spaart afwas 🙂

Giet de volledige visbouillon (dus ook de scampipellen e.a.) in de blender en laat goed draaien. Spoel de pot even kort onder stromend water. Zeef de bouillon opnieuw in de pot.

Voeg het paprikapoeder, de cayennepeper en de room toe en laat even goed doorwarmen. Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout van de molen toe.

Verhit opnieuw wat olijfolie in de antikleefpan. Voeg de geperste look toe en bak de scampi, kort maar krachtig aan. Kruid met wat paprikapoeder en peper en zout van de molen.

Voeg de blokjes tomaat aan de scampiroom toe en laat deze wat warmte nemen. Meng ook de pasta onder de roomsaus. Voeg zonodig een beetje kookvocht toe om de saus wat ‘losser’ te maken.

Verdeel de pasta over de borden. Doe het zelfde met de courgetteblokjes en de scampi. Drizzle er een beetje citroensap overheen en een klein scheutje extra vergine olijfolie. Werk af met citroenpangrattato en desgevallend wat cress.

Wist je dat?

Het binnenste van de courgette kan je bewaren om soep van te maken.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?