Veggie pompoenlasagne

Veggie pompoenlasagne

De herfst is duidelijk in het land. En herfst schreeuwt om pompoenen!

Deze groente is zo veelzijdig en zoooo lekker! Je kan er overheerlijk gebak mee maken, maar ook in hartige gerechten kan je er 1001 kanten mee op.

Deze ‘lasagne’ is geen traditionele pastaschotel. De pompoen vormt hier de waardige vervanger van de pastalaagjes.

Voeg daarbij nog extra groentjes, zoals tomaten, champignons en spinazie en je weet meteen dat je met een smaakbommetje te maken hebt.

Ideale comfortfood bij dit druilerige weer, am I right?

Ingrediënten

2 à 3 personen
  • pompoenvellen (2 bakjes)
  • 250 g kastanjechampignons, gekuist en heel fijn gesneden
  • 200 g jonge spinazieblaadjes
  • 250 g ricotta
  • 1 bolletje mozzarella (125 g)
  • versgeraspte parmezaan
  • 1 teentje look, geperst
  • eventueel 2 tl ‘Happy Roots’ kruiden van Mill&Mortar (of te vervangen door zout, chiliflakes en gedroogde rozemarijn)

Voor de tomatensaus

  • 6 tomaten in grove stukken gesneden
  • 1 rode ui in stukken gesneden
  • 1 teentje look, geperst
  • 6 stukjes gemarineerde tomaat
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl paprikapoeder

Voor de notencrumble

  • 1 el gehakte cashewnoten
  • 1 el gehakte walnoten
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 tl honing
  • chiliflakes

Rucola voor erbij

Stappen

Maak eerst de tomatensaus. Doe alle ingrediënten in een pot, samen met een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout. Laat een half uurtje pruttelen. Mix de saus glad met een staafmixer of gebruik hiervoor een blender.

Roerbak de champignons in een pan met anti-kleeflaag. Kruid goed met de Happy Roots kruiden (of de mengeling van zout, peper, gedroogde rozemarijn en chiliflakes). Zet opzij. Kuis je pan even uit en laat hierin de spinazie slinken met wat olijfolie en het teentje look. Laat de spinazie nadien in een vergiet uitlekken. Als hij wat is afgekoeld duw je er met een lepel of vork zoveel mogelijk vocht uit. Roer er de ricotta door en kruid dit spinazie-ricotta mengsel met peper en zout van de molen en voeg – als je dat lekker vindt – een snuifje nootmuskaat toe.

Verwarm de oven op 180 graden hetelucht.

Nu gaan we de lasagne opbouwen. Begin met een laagje pompoen. Leg daarop een dikke laag tomatensaus en de gebakken champignons. Hierop komt opnieuw een laagje pompoen, gevolgd door een laagje van het ricotta-spinaziemengsel, weer een laagje pompoen en een laag tomatensaus. Afsluiten doen we met een laag pompoen en een laag van het ricotta-spinaziemengsel. Verdeel het bolletje mozzarella over de ovenschotel en rasp er wat verse parmezaanse kaas over.

Zet de schotel in de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten of tot je lasagne een mooi korstje krijgt.

Terwijl de lasagne in de oven staat, kan je het notenmengsel maken. Neem opnieuw je pan met anti-kleeflaag (hoe minder afwas, hoe beter). Doe alle noten in de pan, samen met wat zout, de chiliflakes en de honing. Bak de noten op middelhoog vuur tot de honing en kruiden mooi rond de noten zitten. Giet het notenmengsel over in een kommetje tot verder gebruik.

Serveer de lasagne met de notencrumble en wat rucola.

Wist je dat?

De pompoenvellen kocht ik bij Albert Heijn en zijn een echte lifehack voor dit soort gerechten. Zo hoef je zelf geen gevaarlijke manoeuvres uit te halen, want laat ons eerlijk zijn : pompoenen mogen dan wel mega lekker zijn, soms zijn ze ook ‘hard to handle’ als je er rauw mee aan de slag wil gaan.

De Happy Roots kruiden van Mill&Mortar zijn echt een favorietje hier in huis. Topcombo met zoete aardappel, pompoen en champignons. Heb je deze kruidenmix niet in huis, kan je dit vervangen door een mengeling van zout, chiliflakes en gedroogde rozemarijn.

Overschotjes kan je in de diepvries bewaren of zijn een perfecte lunch voor de volgende dag!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?