Meng de mirin, het water, de azijn, de rietsuiker, de peperbolletjes, het mosterdzaad en een flinke snuif grof zeezout in een klein steelpannetje. Breng aan de kook, tot de suiker is opgelost. Schep de fijngesneden rode kool in een afsluitbare pot en giet er het vocht over. Schud alles goed door elkaar en laat staan tot verder gebruik.
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
Kruid de zoete aardappel met de Happy Roots kruiden, de ui met wat zout, de venkel met zout, komijn, tijm en kurkuma en de paprikaslierten met zout en paprikapoeder. Druppel wat hittebestendige olijfolie over de groenten en hussel de kruiden onder elke groente.
Schik de zoete aardappel, ui, venkel en paprika in een ruime ovenschaal. Houd de groenten nog steeds bij hun soort en meng ze niet door elkaar.
Gaar de groenten in de oven gedurende 30 minuten.
Maak intussen de yoghurt-looksaus. Meng de yoghurt met de bieslook, het citroensap, de geraspte knoflook door elkaar. Kruid met peper en zout van de molen en werk af met een klein scheutje extra vergine olijfolie.
Bak de falafels in een pan met antikleeflaag en een klein scheutje olie. Je zou deze ook in de oven kunnen garen als je geen extra pan wil vuilmaken, maar ik hou wel van dat crispy korstje als je ze even in de pan aanbakt.
Hussel wat olijfolie door de jonge spinazie en kruid met peper en zout van de molen. Verdeel de halve avocado in twee stukken en kruid elk stuk met grof zout en wat sesamzaadjes (of kies voor heerlijke Gomasio kruiden als je die in je kruidenrekje hebt staan – Avocado en Gomasio : match made in heaven!)
Schep nu de groenten in je bowl, schik de falafels op de groenten, doe er wat spinazieblaadjes bij en de halve avocado. Geef er de vers gepekelde rode kool bij. Werk af met de yoghurt-looksaus, wat hummus, verse kruiden en gehakte pistachenoten. Geef er – als je dat lekker vind – nog wat couscous of platbrood bij.