groenten-bowl-02

Winterse Veggie Bowl

Eten uit een kommetje… het heeft iets gezelligs!

Deze bowl zit dan nog eens tsjokvol groentjes, afgewerkt met een lekker yoghurt-looksausje.

Ideaal weekendfood als je het mij vraagt.

PS. laat je niet afschrikken door de waslijst aan ingrediënten, het lijkt meer dan het is en eens de groentjes in de oven zitten, heb je amper nog werk!

Ingrediënten

2 personen
  • 1 zoete aardappel, geschild en in partjes gesneden
  • 1 rode paprika, geschild en in slierten gesneden
  • 1 venkel, in hapklare stukken gesneden
  • 2 rode uien in halve maantjes gesneden
  • 1/4 rode kool, met de hand of de mandoline fijn gesneden
  • 1/2 avocado
  • handvol jonge spinazie
  • 8 falafels
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel fijngesnipperde bieslook
  • 1/2 teentje look, geraspt
  • een paar druppeltjes citroensap
  • 60 ml mirin
  • 50 ml appel ciderazijn (of witte wijnazijn)
  • 40 ml water
  • 1/2 tl rietsuiker
  • 5 peperbolletjes
  • 1/2 tl mosterdzaadjes
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl tijm
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl happy roots (Mill ’n Mortar)

voor de afwerking

hummus, couscous of flatbread, gehakte pistachenoten, olijfolie, peper, zout en verse kruiden

Stappen

Meng de mirin, het water, de azijn, de rietsuiker, de peperbolletjes, het mosterdzaad en een flinke snuif grof zeezout in een klein steelpannetje. Breng aan de kook, tot de suiker is opgelost. Schep de fijngesneden rode kool in een  afsluitbare pot en giet er het vocht over. Schud alles goed door elkaar en laat staan tot verder gebruik.

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Kruid de zoete aardappel met de Happy Roots kruiden, de ui met wat zout, de venkel met zout, komijn, tijm en kurkuma en de paprikaslierten met zout en paprikapoeder. Druppel wat hittebestendige olijfolie over de groenten en hussel de kruiden onder elke groente.

Schik de zoete aardappel, ui, venkel en paprika in een ruime ovenschaal. Houd de groenten nog steeds bij hun soort en meng ze niet door elkaar.

Gaar de groenten in de oven gedurende 30 minuten.

Maak intussen de yoghurt-looksaus. Meng de yoghurt met de bieslook, het citroensap, de geraspte knoflook door elkaar. Kruid met peper en zout van de molen en werk af met een klein scheutje extra vergine olijfolie.

Bak de falafels in een pan met antikleeflaag en een klein scheutje olie. Je zou deze ook in de oven kunnen garen als je geen extra pan wil vuilmaken, maar ik hou wel van dat crispy korstje als je ze even in de pan aanbakt.

Hussel wat olijfolie door de jonge spinazie en kruid met peper en zout van de molen. Verdeel de halve avocado in twee stukken en kruid elk stuk met grof zout en wat sesamzaadjes (of kies voor heerlijke Gomasio kruiden als je die in je kruidenrekje hebt staan – Avocado en Gomasio : match made in heaven!)

Schep nu de groenten in je bowl, schik de falafels op de groenten, doe er wat spinazieblaadjes bij en de halve avocado. Geef er de vers gepekelde rode kool bij. Werk af met de yoghurt-looksaus, wat hummus, verse kruiden en gehakte pistachenoten. Geef er – als je dat lekker vind – nog wat couscous of platbrood bij.

Wist je dat?

Heb je geen Happy Roots kruiden van Mill ’n Mortar? Zo zonde! Dit is echt een must have in de keuken als je het mij vraagt … Je kan deze vervangen door een mengeling van gedroogde rozemarijn, chiliflakes, lookpoeder, zout en wat sesamzaadjes.

Geen zin in veggie vanavond? Ook lekker met een stukje gegrilde of gebakken kip!

Voor dit no-fuss gerechtje koos ik voor zelfgekochte falafels! De spicy falafels van Garden Gourmet vinden we hier echt top!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?