Zalm Geroosterde Paprikasaus

Zalmbrochette met geroosterde paprikasaus en parelcouscous

Zomerse gelukjes, BBQ weer, rosé all day… Zomer 2021 : het is me er eentje.

Die zomerse gelukjes moeten we soms zelf maken, maar hey, dat kunnen we!

Op één van die schaarse zomerse dagen stonden zalm en paprika in de schijnwerpers.

Het vraagt misschien iets meer tijd om die paprika’s zelf zwart te blakeren, maar het loont wel de moeite.

Ingrediënten

2 personen
  • 300 g verse zalm in blokjes gesneden
  • 100 g parelcouscous
  • 3 rode paprika’s
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 1 teentje look
  • 1/2 citroen in fijne schijfjes gesneden
  • 100 ml lichte room
  • wat blaadjes basilicum

Stappen

Verwarm de oven op grillstand op 220 graden. Snijd 2 rode paprika’s doormidden en ontdoe ze van de zaadjes. Leg ze op een bakpapier en zet ze in de oven tot ze zwart geblakerd zijn. Zorg ervoor dat je rooster zo dicht mogelijk bij de grill staat, maar let ook op dat je paprika’s de grill niet raken.

(Heb je thuis een gasfornuis, kan je de paprika’s eventueel ook zwart blakeren direct boven de pit, al heb ik dit zelf nog nooit op die manier gedaan).

Van zodra de velletjes van de paprika zwart kleuren haal je de paprika’s uit de oven en stop je ze onmiddellijk in een plastic zakje dat je afsluit. Door de condens zal het velletje makkelijker loskomen en vermijd je dat je je vingers verbrandt. Van zodra de paprika wat afgekoeld is (reken op ongeveer een kwartiertje), haal je het zwarte velletje van de paprika. Deze is nu klaar om straks verder het sausje mee te maken.

Kook intussen de parelcouscous gaar zoals aangegeven op de verpakking. Houd warm tot de rest klaar is. Schenk er wat lekkere olijfolie over en kruid bij met wat peper en zout van de molen.

Snijd de overige paprika’s doormidden, ontdoe ze eveneens van de zaadjes, schil ze en snij in kleine blokjes. Snijd ook de courgette in blokjes. Is de binnenkant van de courgette wat waterachtig of zitten er grotere pitten in, dan gebruik je de binnenkant niet voor dit gerechtje. (Deze restjes kunnen bijvoorbeeld later dienen om in de soep te doen.)

Bak de groentjes aan in een anti-aanbakpan met wat olijfolie en kruid met peper en zout van de molen. Voeg eventueel ook wat gedroogde oregano toe als je dat lekker vindt. Bak ze niet te lang en zorg dat ze nog wat beet hebben.

Rijg de zalmblokken aan een spiesje, afgewisseld met een schijfje citroen. Bak de zalmbrochettes in de pan of op de BBQ aan alle kanten mooi gaar. Ik kruid de zalm altijd pas na het bakken en gebruik hiervoor graag wat fleur de sel, maar doe hier vooral wat jij lekker vindt.

Maak nu het sausje: dit doe je door de paprika en het teentje look te mixen met een staafmixer of in een hakmolentje. Verwarm het paprika-lookmengsel vervolgens in een klein steelpannetje, samen met de room en laat goed doorwarmen. Kruid het sausje bij met wat peper en zout van de molen.

Schik nu alles mooi op je bord, strooi er wat verse basilicum over en klaar is je zomerse bordje!

Wist je dat?

Heb je wat paprikasaus over? Die smaakt ook heel lekker bij een stukje gegrilde kip of de volgende dag als dipsausje bij de apero.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?