Eitjes a la Cilbir

Eitjes met kruidenyoghurt en chili-lookboter

Dit gerecht is een verre variant op het Turkse gerecht çilbir, bestaande uit eitjes, yoghurt en een pittig botersausje.

Het traditionele recept werkt met gepocheerde eitjes. Hoewel ik niets heb tegen gepocheerde eitjes, smaakt zo een krokant gebakken spiegeleitje met een nog lopende dooier me dan toch net iets meer…

Toegegeven, op het eerste zicht lijkt de combinatie van yoghurt en ei misschien een beetje raar, maar geloof me, het werkt. Het pittige sausje maakt het helemaal af.

Ingrediënten

2 personen

Voor de kruidenyoghurt

  • 150 g Griekse yoghurt
  • 2 el platte peterselie, fijngehakt
  • 1 el munt, fijngehakt
  • 1 el koriander, fijngehakt
  • 1/8 tl komijnpoeder

Voor de chili-lookboter

  • 25 g boter
  • 1 el chili-olie
  • 1 flinke teen knoflook, geperst
  • chilivlokken, naar smaak

Voor de eitjes

  • 2 a 4 eitjes (al naar gelang de eetlust)
  • klontje bakboter

Voor erbij : tomaten, groene salade, pitabrood

Stappen

Roer voor de kruidenyoghurt alle ingrediënten door elkaar en kruid met peper en zout van de molen. Zet opzij.

Neem een klein steelpannetje en smelt hierin de boter samen met de chili-olie. Voeg de knoflook, de chiliflakes en een snuifje zout toe. Laat een vijftal minuutjes op een zacht vuurtje warmen, zodat de look kan garen.

Neem een antikleefpan en laat de boter smelten. Bak de eitjes zoals je dat zelf het liefst hebt.

Verdeel de yoghurt over de borden. Lepel er wat van de saus over. Leg het eitje erbij. Serveer met wat groene salade, tomaatjes en pitabrood (onmisbaar!).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?