Frittata

Lentefrittata met asperges en gerookte zalm

Lente betekent in foodies land lekkere verse primeur groentjes en uiteraard ook het witte goud – Asperges!

Het eerste gerechtje dat ik dit jaar maakte met die lekkere groente was een frittata.

Frittata is een gerecht uit Italië met als basis eitjes. Ik combineerde het met asperges, verse groene kruiden, wat mozzarella en gerookte zalm en ik kan je zeggen… deze was om duimen en vingers af te likken!

 

Ingrediënten

2 personen
  • 500 g witte asperges
  • 100 g kleine groene asperges, in 2 gesneden
  • 5 eitjes
  • 1/2 bol buffelmozzarella
  • 2 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 el bieslook, fijngehakt
  • 2 el basilicum, fijngehakt
  • 1 el dille, fijngehakt
  • gerookte zalm
  • een klontje boter

Voor erbij: brood en een groene salade

Benodigdheden

Ovenbestendige pan met antikleeflaag

Stappen

Schil de witte asperges met een dunschiller. Begin bij het kopje van de asperges en werk zo naar het uiteinde toe. Breek de houterige uiteinden van de asperges. Deze gebruiken we niet. Snijd de asperges in stukken van 4 a 5 cm.

Gaar deze in kokend water. Afhankelijk van de dikte van de asperges zal dit een 4 minuutjes duren. Controleer of de asperges beetgaar – maar niet platgekookt – door er met een mesje in te prikken.

Haal de asperges uit het water, dep ze een beetje droog met keukenpapier en hou ze even opzij.

Verwarm de oven op 180 graden, hetelucht.

Smelt in de pan een klontje boter en bak hierin de groene asperges. Voeg na 5 minuten ook de witte asperges toe en kruid flink met peper en zout van de molen.

Klop de eitjes los, kruid ook deze met peper en zout van de molen en voeg de fijngehakte verse kruiden toe. Bewaar nog een restje van de kruiden voor de afwerking.

Giet het eimengsel over de asperges en laat een tweetal minuutjes meebakken in de pan. Zet het vuur uit. Verdeel de buffelmozzarella over het eimengsel en laat de eitjes nog 10 minuutjes garen in de oven.

Haal de frittata uit de oven, werk af met plukjes gerookte zalm en het restje groene kruiden en eventueel nog wat extra mozzarella.

Serveer de frittata met wat brood, echte boter en een groene salade.

Wist je dat?

Restjes frittata zijn een ideale lunch voor de dag erna.

Frittata is ontstaan uit armoede. De restjes van de vorige dag werden gebakken om niets van voedsel verloren te laten gaan.

Varieer en experimenteer, door restjes courgette, aubergine en paprika toe te voegen en eens andere kruiden en een andere kaas te gebruiken, zoals feta heb je in een handomdraai een super lekkere variant op tafel getoverd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?