Tomatentaart

Speltgalette met kerstomaatjes en roomkaas

Taartje als lunch? Taart hoeft heus niet altijd zoet te zijn… En in de hartige variant bestaat er ook iets anders als quiche of pizza… Wat denk je van deze tomatengalette?

Smaakvolle kerstomaten op een speltbodem met daartussen een laagje roomkaas… Klinkt goed he!

Ingrediënten

8 punten

Voor de bodem

  • 75 g boter in blokjes van 1 cm gesneden
  • 110 g volkoren speltmeel
  • 60 g roomkaas
  • 1/8 tl zout
  • 1/8 tl bakpoeder
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1/2 tl oregano

Voor het beleg

  • 125 g Boursin Zacht en Romig Natuur
  • 400 g kerstomaatjes, doormidden gesneden
  • verse tijm, rozemarijn en gedroogde chiliflakes naar smaak
  • 1 eitje, losgeklopt

Benodigdheden

Foodprocessor

Stappen

Doe de blokjes boter in een plastic zakje of een afsluitbaar potje. Leg dit gedurende 1 à 2 uurtjes in de vriezer

Weeg het meel af, samen met het bakpoeder, het zout en de gedroogde oreganokruiden.

Giet het meelmengsel in de foodprocessor en laat deze gedurende een halve minuut draaien. Voeg de roomkaas toe. Laat 15 seconden draaien. Voeg hierna de blokjes boter toe en laat de machine opnieuw draaien. Gebruik nu de pulseerknop. Het is de bedoeling dat je kleine korreltjes deeg krijgt. Voeg tot slot de witte wijnazijn toe en laat de machine opnieuw draaien tot je een samenhangend deeg krijgt.

Doe dit deeg in het diepvrieszakje dat je voorheen hebt gebruikt. Giet nog wat extra meel over de deegbol en rol het deeg uit in het diepvrieszakje. Laat dit nog minstens 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 185 graden hetelucht.

Heel het deeg uit het zakje en rol het uit op een vel bakpapier (diameter 30-32 cm). Leg het deeg samen met het bakpapier op een ruime houten plank. Smeer de Boursin kaas uit over het deeg, maar blijf een 3-tal cm van de rand. Schik hierop de doormidden gesneden kerstomaatjes. Vouw de rand om, zodat je een mooie galette bekomt. Kruid de tomaatjes met verse tijm, rozemarijn, gedroogde chiliflakes en peper en zout van de molen.

Wrijf wat van het losgeklopte eitje over de deegrand.

Bak in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.

Serveer met een groene salade.

 

Wist je dat?

Geen zin of tijd om zelf het deeg te maken, neem dan een shortcut en kies voor een kant en klaar kruimeldeeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?