bananenbrood-02b-feed

Bananen-Notenbrood

Jouw dagdagelijks ontbijtje kan er morgen wel eens helemaal anders uitzien als je dit bananen-notenbroodje uitprobeert.

Bananenbrood is hier in huis sowieso een schot in de roos. Het is ook een ideaal redmiddel om overrijpe bananen te redden van de vuilnisbelt (want eten weggooien, daar doen we niet aan mee!). Ik kies in dit recept bewust voor meel (mix van spelt en haver). Volkorenmeel bevat al het goede van graan doordat de hele graankorrel wordt gemalen. Bloem daarentegen bevat enkel het binnenste deel van de graankorrel, de zemelen en kiemen worden er uit gezeefd. Bloem is dus minder voedzaam maar wel ideaal in de meer klassieke patisserie omdat het een veel fijnere textuur heeft.

Maar goed, we dwalen af… Want jij was op zoek naar ontbijtinspiratie…

Snijd een royale dikke plak van het bananenbrood, beleg met wat notenpasta, werk af met schijfjes verse banaan, eventueel wat blauwe bessen, of geraspte chocolade, eet er nog een kommetje yoghurt bij en yes baby… jouw dag is super begonnen!

Ingrediënten

8 a 10 plakken
  • 75 g volkoren speltmeel
  • 75 g volkoren havermeel
  • 5 g bakpoeder
  • 3 g baking soda
  • 1 tl kaneel
  • snuifje zout
  • 3 bananen, geplet + 1 extra
  • 1 tl vanille essence
  • 80 g neutrale olie
  • 60 g Pure Via patisserie
  • 2 eieren
  • 100 g gehakte noten

Benodigdheden

cakeblik +/- 25cm

Stappen

Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht.

Beboter je cakevorm en bekleed deze met bakpapier. Zowel de onderkant als de zijkanten. (Hoe? Snij een lange strook, even breed als je bakblik. Bekleed hiermee de onderkant. Snij nogmaals twee stroken (even lang als je bakblik en bekleed hiermee de zijkanten.)

Klop de eitjes met de Pure Via suiker luchtig met de handmixer. Voeg de olie toe en klop nogmaals goed door.

Voeg de geplette bananen toe en mix nog even kort.

Meng het spelt- en havermeel met het bakpoeder, de baking soda, het kaneelpoeder en het snuifje zout door elkaar. Meng de droge ingrediënten onder het bananenmengsel met behulp van een spatel. Zorg dat alles goed gemengd is, maar meng ook niet te lang. Voeg tot slot de gehakte noten toe en meng nog een laatste keer.

Giet het beslag in de cakevorm.

Heb je nog een banaantje op overschot, snijd dit dan overlangs door en leg dit op je cakevorm. Dit is louter ter decoratie en zal niets veranderen aan de smaak.

Bak het bananen-notenbroodje gedurende 55 minuten tot een uur in de oven.

Haal uit de oven en laat even afkoelen in het cakeblik. Haal je bananenbrood na ongeveer tien minuutjes uit de vorm en laat verder afkoelen op een rekje.

Wist je dat?

Bananenbrood kan je gemakkelijk bewaren in de diepvriezer. Snijd plakken van gewenste dikte. Verpak deze individueel of bewaar deze in een goed afgesloten doos in de diepvries. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat je telkens een boterpapier of bakpapier tussen ieder plakje legt zodat je telkens de stukjes kan uithalen die je nodig hebt.

Bananenbrood kan je gemakkelijk tot 5 dagen bewaren in een goed afgesloten doos. Merk je toch dat je bananenbrood wat droog wordt, kan je het steeds roosteren in de broodrooster en beleggen met lekkers.

Ik kies in dit ontbijtrecept bewust voor een suikervervanger. Deze doet niets af aan de smaak vind ik persoonlijk, maar kent toch tal van voordelen. De suikervervanger van Pure Via maakt gebruik van stevia-extracten. Deze hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel en bevatten geen calorieën. Als dat niet mooi meegenomen is!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?