Abrikozen-amandel---vierkant-v2

Abrikozen amandeltaart

De basis van dit recept kreeg ik van een oud-collega. Ik ben haar daarvoor nog steeds heel erg dankbaar.

Ik deed wat kleine aanpassingen, paste de baktijd aan en nu is ie – wat mij betreft – helemaal tip top.

Deze beauty mag dan ook zeker niet ontbreken op mijn blog.

Ingrediënten

8 stukken
  • 1 vel bladerdeeg (rond)
  • 150 g amandelmeel
  • 3 eieren
  • 150 g zachte boter
  • 130 g extra fijne kristalsuiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 30 g patisseriebloem + een beetje extra om te bestuiven
  • 1 tl vanille extract (Nielsen-Massey)
  • snuifje zout
  • 120 g abrikozenconfituur
  • 1 blik abrikozen op siroop 480 g (uitgelekt en afgedept)
  • 2 el amandelschilfers

Benodigdheden

1 taartvorm met losse bodem (diameter 28 cm)

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden, hetelucht stand.

Rol het bladerdeeg uit in je taartvorm en prik er met een vork enkele gaatjes in. Bestrooi het deeg lichtjes met wat bloem.

Klop in de keukenrobot met je K-klopper de boter, suiker en eitjes door elkaar. Laat een 5-tal minuten kloppen.
Voeg eerst het amandelmeel toe en daarna de bloem, samen met het snuifje zout en het vanille extract.
Schep de vulling in de taartvorm.

Snijd elk abrikoosje nu in 4 tot 6 stukjes zodat je allemaal kleine halve maantjes bekomt.
Dep ze nog een laatste keer goed droog en leg ze in een cirkel naast elkaar.
Begin aan de buitenzijde van de taartvorm en werk naar binnen toe.

Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten.

Laat de taart volledig afkoelen.

Rooster intussen de amandelschilfers in een pannetje. Verlies deze niet uit het oog! In het begin gaat het traag, maar eens de schilfers warmte hebben, verbranden ze snel.

Roer de abrikozenconfituur of -gelei op een zacht vuurtje los in een klein pannetje. Door de warmte zal de confituur wat lopend worden. Bestrijk nu de abrikozentaart met de lauwwarme, lopende abrikozenconfituur. Zo krijg je een mooi glanzend laagje.

Werk af met de geroosterde amandelschilfers.

Wist je dat?

Niet in het bezit van een keukenrobot? Ga gerust aan de slag met de handmixer!

4 reacties

    1. Dag Ingrid, dankjewel dat je mij hiervan op de hoogte hebt gebracht. Ik heb het recept aangevuld. Op 150g bloem mag je 3 eieren gebruiken.

    1. Dag Regine, staat nochtans in het recept, laatste stap “Werk af met de geroosterde amandelschilfers.”
      UPDATE: je bedoelde wellicht het amandelmeel bij de bloem. Heb ik nu aangepast. Dankjewel voor je feedback.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?