abrikozen-frangipane plaattaart - blog-2780

Abrikozen-frangipane plaattaart

Deze plaattaart houdt het midden tussen een carré confituurke en een frangipanegebakje.

Twee voor de prijs van één kan je het noemen… En wat is het lekker.

Dit is echt geen werk en ik heb er al véééél complimentjes voor in ontvangst mogen nemen, dus bij deze…

PS. You can thank me later 😉

Ingrediënten

6 personen
  • 1 vel bladerdeeg
  • 50 g amandelpoeder
  • 50 g suiker
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 1 tl amandelessence
  • 1 kleine el bloem
  • 300 g abrikozen uit blik, uitgelekt
  • 100 g abrikozenconfituur
  • 1 el pistachenootjes, gehakt (of geroosterde amandelschilfers)

Stappen

Verwarm de oven voor op 180 graden, hetelucht.

Neem het bladerdeeg en leg het op een houten plank. Zorg ervoor dat je een rechthoek bekomt. (zie tip onderaan hoe je van een rond vel een rechthoek kan maken.)

Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en bestrooi met een weinig bloem.

Laat de abrikoosjes goed uitlekken. Leg op een plank en snijd elke halve abrikoos in 4 partjes. Dep ze goed droog met een keukenpapiertje.

Doe het amandelpoeder, de boter, het ei en de suiker in een kom en mix met de elektrische mixer tot een homogeen deegje.

Smeer het amandel-suikermengsel uit over het bladerdeeg, maar blijf telkens een tweetal cm van de rand.

Schik de abrikozenpartjes op de plaattaart. Vouw de randjes van het bladerdeeg om.

Schuif de taart in de voorverwarmde oven en bak gedurende 35 minuten gaar.

Laat het gebak op een taartrooster afkoelen.

Als het gebak is afgekoeld, verwarm je de abrikozenconfituur op een zacht vuurtje (of zet het schaaltje kort in de microgolfoven). Door de warmte zal je confituur gemakkelijker uitsmeren.

Smeer de confituur nu uit over de taart, zodat er een mooi glanzend laagje ontstaat.

Werk de taart af met de gehakte pistachenootjes.

Wist je dat?

Heb je enkel een rond vel bladerdeeg, dan kan je een ronde plaattaart maken OF je kan je knutselskills bovenhalen. Snijd de rondingen van de cirkel links en rechts af zodat je een ‘ovaal’ krijgt. Snijd de twee halve maantjes doormidden (zodat je 2 kleine ‘driehoekjes’ krijgt). Leg ieder driehoekje op een hoek, met de scherpe punt naar elkaar toe, zodat je een rechthoek krijgt.

Dit taartje is al super lekker op zichzelf. Voeg je toch nog graag iets toe, dan misstaat een bolletje ijs zeker niet of maak een mascarponecrème voor erbij door 120 g mascarpone, 100 g room, 1 el bloemsuiker (of meer als je het liever zoeter hebt) en 3 tl amaretto op te kloppen tot je een luchtige crème krijgt. Heb je nog wat abrikoosjes over, snij deze dan in kleine stukjes en roer ze door de crème.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?