crumble-cake-blog

Appel bessen crumble cake

Cake, fruit en crumble… geef toe, beter dan dit wordt het niet vandaag!

Crumble heeft voor mij iets nostalgisch. Je kan er eindeloos mee variëren. Als topping over fruit, de traditionele crumbletaart of zoals ik deed, over een laagje cake en fruit.

En laat ons eerlijk zijn… Een taartje voor bij de koffie op een bankje in het zonnetje dit weekend, daar zeg je toch geen nee tegen?

 

Ingrediënten

8 a 10 stukken

Voor de cake

  • 80 g zachte boter
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 200 g patisseriebloem
  • 10 g bakpoeder
  • 175 g Griekse yoghurt
  • snuifje zout

Voor de fruitlaag

  • 300 g appel (granny smith), in stukjes gesneden
  • 150 g blauwe bessen
  • zeste van 1 (bio) clementijn
  • 1 opgehoogde koffielepel kaneelpoeder

Voor de crumble

  • 50 g boter (uit de koelkast)
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 50 g patisseriebloem
  • 50 g amandelmeel

Benodigdheden

springvorm diameter 23 cm, ingevet, de bodem en de zijranden bekleed met bakpapier.

Stappen

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Klop de boter en de suiker tot een luchtig geheel. Klop er vervolgens de eitjes onder, samen met het vanille extract.

Zeef de bloem, het bakpoeder en het snuifje zout. Voeg nu om en om de bloem en de Griekse yoghurt bij het beslag, terwijl je de machine laat draaien.

Giet het cakebeslag in de springvorm.

Roer de zeste van de clementijn en het kaneelpoeder voorzichtig onder de appelstukjes en de blauwe bessen. Verdeel het fruitmengsel over het cakebeslag.

Giet alle ingrediënten voor de crumble laag in een ruime kom. Meng alles met je handen door elkaar. Werk snel. Zorg ervoor dat je handen het niet al te warm hebben en werk het liefst met koude boter voor de crumblelaag. Het deeg moet brokkelig blijven, maar wel gemengd zijn. Verdeel de losse crumblestukjes over het fruit.

Bak de cake in de oven op 175 graden gedurende 75 tot 80 minuten. De cake is gaar als een prikker er schoon, zonder deegresten uitkomt.

 

Wist je dat?

Bakvorm bekleden met bakpapier: Maak de springvorm los. Leg op de bodem het bakpapier en zet de vorm opnieuw vast. Beboter nu de zijranden en bekleed ook deze met smalle repen van het bakpapier.

Voor het cakebeslag gebruik ik de “Alpro Soya Bakken en Braden” uit het vlootje. Deze komt zacht uit de koelkast, reden waarom ik deze graag gebruik in cakes. Voor de crumblelaag kies ik dan weer voor een steviger soort, zoals de speciale patisserieboter van Solo.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?