Smelt de boter.
Verwarm de melk in een klein steelpannetje tot circa 40 °C. Haal van het vuur en roer de instantgist door de melk tot deze oplost.
Doe in de mengkom van je keukenmachine de bloem, het kristalsuiker en het zout en meng met een deeghaak de droge ingrediënten goed door elkaar. Giet dan de gesmolten boter en het warme melkgistmengsel erbij. Voeg één voor één de eieren toe. Laat de mixer op lage snelheid verder draaien tot er een soepel en elastisch deeg ontstaat dat makkelijk loslaat van de kom. Heb je geen keukenmachine, kneed het deeg dan met de hand ongeveer 8 minuten.
Leg het deeg in een schone kom en laat afgedekt met een warme, vochtige keukendoek op een warme plek één uur rijzen.
Leg het deeg, nadat het gerezen is en ongeveer verdubbeld is in volume, op een licht met bloem bestoven werkblad. Rol het met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van 40 x 50 cm.
Meng de bruine basterdsuiker en de kandijsuiker met het kaneelpoeder.
Smeer met een kwast de boter over het deeg. Strooi hierop het suiker-kaneelmengsel. Zorg dat dit mooi verdeeld is over het deeg.
Rol nu het deeg op. Begin onderaan aan de lange kant en werk naar boven op totdat je een rol hebt. Snijd de rol met een scherp mes in ca. 14 plakken.
Leg de rolletjes in een met bakpapier beklede rechthoekige ovenschaal. Niet te dicht tegen elkaar zodat ze ruimte hebben om tegen elkaar aan te rijzen.
Dek weer af met een warme vochtige keukenhanddoek en laat ze nog eens 30 minuten rijzen, totdat ze bijna verdubbeld zijn in formaat.
Verwarm de oven voor op 190 °C hetelucht stand.
Bak de rolletjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin gekleurd zijn.
Maak de icing terwijl de cinnamon rolls in de oven staan.
Klop de roomkaas, de zachte boter, het poedersuiker en het zout met een handmixer tot een licht en romig mengsel. Als je de rolletjes uit de oven hebt gehaald, bestrijk je ze meteen met de roomkaas-icing, zodat die lekker in de rolletjes kan trekken.
Serveer de cinnamon rolls lauw-warm. Geef de overgebleven roomkaasicing erbij, zodat wie dat wil er nog meer op kan smeren.
4 reacties
De eerste keer dat ze zo goed gelukt zijn. Ik zocht een nieuw recept omdat mijn broodjes vaak te droog waren. Maar de tip van het gebruiken van bloem voor brooddeeg heeft em het gedaan! Me happy en de kinds ook! Dankjewel ❤️
Wat koop je in België ipv basterdsuiker?
Dag Lize, basterdsuiker is een type suiker en zorgt in baksels voor een extra smeuïg resultaat. Het is kleveriger, een beetje karamelsmaak. Je kan het makkelijk vinden bij Albert Heijn https://www.ah.be/producten/product/wi187622/van-gilse-lichte-basterdsuiker.
Dan ga ik je receptje bewaren tot ik eens naar de Albert Heijn kan, want helaas niet in de buurt. Maar ga het zeker eens testen 🙂