Koffiecake

Koffiecake

Koffie en cake zijn een onafscheidelijk duo als je het mij vraagt.

En deze twee gecombineerd in één, dat kan niet anders dan een voltreffer zijn, toch?

Bovendien is deze cake supergemakkelijk te maken. Een ideaal projectje om op een regenachtige herfstdag mee aan de slag te gaan.

Ingrediënten

8 a 10 plakken

Voor de cake

  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 g zachte boter (type Alpro Bakken en Braden uit het vlootje)
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 2 eitjes
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el oploskoffie (poeder)
  • 25 ml melk
  • 40 g bakvaste pure chocoladedruppels

Voor de frosting

  • 50 g gesmolten witte chocolade
  • 100 g mascarpone
  • 100 g poedersuiker
  • chocolade koffieboontjes

Benodigdheden

1 cakeblik, ingevet en onderkant en zijkanten bekleed met bakpapier

Stappen

Voor de cake

Verwarm de oven voor op 175 graden, hetelucht.

Klop de boter, samen met de suiker met een handmixer tot een gladde massa. 

Voeg één voor één de eitjes toe, samen met het vanille-extract. Voeg het tweede eitje pas toe als het eerste volledig is opgenomen.

Zeef de bloem en het bakpoeder over het beslag. Spatel dit door het beslag.

Voeg de oploskoffie en de melk toe en klop alles nog een laatste keer goed door elkaar.

Strooi als laatste de chocoladedruppels over het beslag en spatel dit erdoor. 

Giet het beslag in de cakevorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten. 

Laat de cake afkoelen op een taartrooster.

Voor de frosting

Smelt de chocolade au bain marie.

Zeef de bloemsuiker en klop deze met de handmixer door de mascarpone. 

Voeg vervolgens de gesmolten witte chocolade bij het mascarpone-suikermengsel en klop alles nog een laatste keer goed door elkaar. 

Smeer de frosting rijkelijk uit over de volledig afgekoelde cake. 

Decoreer met chocolade koffieboontjes.

Wist je dat?

Start pas aan de frosting op het moment dat je cake volledig is afgekoeld.

Bewaar de cake in een goed afgesloten doos in de koelkast. 

Je kan testen of de cake gaar is aan de hand van een metalen pin. Steek de pin in het midden van de cake. Wanneer er geen deegresten blijven kleven aan de pin, is de cake gaar. Geen metalen pin voorhanden? Ook een grote tandenstoker kan dienst doen als ’test’ prikker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?