Pistachecake

Pistachecake met witte chocoladeganache

Pistachecake… die ontbrak nog aan het lijstje van mijn favoriete recepten met pistache.

Voor deze cake gebruik ik zowel pistachemeel als pistachepasta om er heel zeker van te zijn dat de smaak er echt goed in zit.

Afgetopt met een witte chocoladeganache en wat friszure frambozen is dit echt een verwen-vieruurtje.

Ingrediënten

8 a 10 plakken

Voor de pistachecake

  • 3 eieren
  • 180 g margarine (ik gebruik het plantaardig alternatief van Alpro uit het vlootje)
  • 180 g kristalsuiker
  • 120 g pistachemeel
  • 80 g patisseriebloem
  • 2 el pistachepasta (ongezoet)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • snuifje zout

Voor de witte chocoladeganache

  • 150 g witte chocolade, fijngehakt
  • 75 ml volle room

Voor erbij: verse frambozen, gehakte pistachenoten

Benodigdheden

elektrische mixer of keukenmachine, cakeblik, onderkant en zijkanten bekleed met bakpapier.

 

Stappen

Verwarm de oven voor op 160 graden, hetelucht.

Klop de boter en de suiker, samen met het vanille extract op tot een lichte massa.

Voeg één voor één de eitjes toe. Voeg het volgende eitje pas toe nadat het vorige volledig is opgenomen.

Klop er het pistachemeel onder, samen met de pistachepasta.

Voeg tot slot de patisseriebloem toe, samen met het bakpoeder en het snuifje zout en spatel dit onder het pistachebeslag.

Giet het beslag in de cakevorm en zet in de oven gedurende 45 tot 50 minuten, of tot een prikker er schoon uitkomt.

Laat afkoelen in de cakevorm op een taartrooster.

Doe vervolgens de gehakte chocolade in een hittebestendige kom.

Verwarm de room in een steelpannetje tot deze aan de zijkant begint te borrelen.

Voeg de room toe aan de chocolade. Laat even staan en roer dan alles goed door elkaar tot de chocolade volledig is gesmolten.

Laat de ganache op kamertemperatuur komen vooraleer je deze over de cake verspreidt.

Werk de cake af met verse frambozen en stukjes pistachenoot.

Wist je dat?

Waarom een cakeblik bekleden met bakpapier? Je cake zal sowieso veel gemakkelijker uit de vorm komen en je cakevorm gaat langer mee. Win-win dus.

Hoe ga je te werk?

Vet de cakevorm in met een klein beetje boter of olie. Gebruik hiervoor een bakkwast, of een stukje keukenpapier (indien je geen bakkwast hebt).

Snijd/scheur het bakpapier op maat. Je hebt 3 stukken nodig. Eerste reep voor de onderkant, maar zorg ervoor dat die voldoende lang is om ook in de lengte de korte opstaande randen mee te kunnen bedekken. Voor de lange zijwanden neem je twee aparte stukken bakpapier. Door de vetstof zal het bakpapier aan je bakblik hechten, zodat jij je beslag gemakkelijk in de vorm kan gieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?