Pompoentaart

Pompoentaart

Ik heb het nog nooit gemaakt, dus ik denk wel dat ik het kan…. Zoiets was het met deze taart.

Ik zag zoveel gebak met pompoen verschijnen dat ik er zelf ook mee aan de slag wou gaan.

De pompoencake heb ik na poging 6 even gelaten voor wat het is (to be continued, next year), maar deze taart was vanaf poging 1 een schot in de roos.

Een krokant deegje en een smeuïge vulling boordevol specerijen… en pompoen uiteraard.

Ingrediënten

8 punten

Voor het deeg

  • 250 g bloem
  • 125 g boter 
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • snuifje zout

Voor de vulling

  • 350 pompoenblokjes (diepvries)
  • 300 ml melk
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 1/2 tl gesuikerd vanillepoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kardemom
  • snuifje nootmuskaat
  • snuifje zout
  • 2 eieren

Benodigdheden

  • taartvorm met losse bodem met diameter 25 cm
  • deegrol
  • bakpapier
  • bakparels of rijstkorrels

Stappen

Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenrobot. Laat deze draaien tot je een mooi samenhangend deeg hebt. 

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minstens 1 uurtje opstijven in de koelkast.

Doe alle ingrediënten voor de vulling, behalve de eitjes!!, in een kookpot en gaar de pompoen in 10 à 15 minuutjes in de kruidige melk.

Giet het pompoen-melkmengsel over in de blender en laat deze zijn werk doen tot je een glad geheel hebt. 

Laat het mengsel nu afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden, heteluchtstand.

Vet je taartvorm in met wat boter en bebloem. 

Strooi een weinig bloem uit over een stuk bakpapier en rol het deeg uit. (Tip: leg het stuk huishoudrol met de ongebruikte kant naar boven. Zo kan je het deeg gemakkelijk uitrollen zonder dat dit aan je deegrol blijft kleven. Rol het deeg iets groter dan de omvang van je taartvorm uit.)

Neem het bakpapier op en draai het deeg voorzichtig om in de taartvorm. Trek het bakpapier er nu voorzichtig van af en werk de bodem eventueel bij. Zorg ervoor dat er nergens gaatjes zitten in het deeg en dat je deeg tot mooi aan de rand is verdeeld. 

Leg een bakpapiertje in de vorm en verdeel hierover de bakparels of de rijst. 

Bak de taart nu 15 minuten in de voorverwarmde oven. 

Haal de taart uit de oven. Neem het bakpapier langs beide kanten vast en verwijder zo voorzichtig de bakparels. OPGELET, deze zijn heet! Laat je dus niet verleiden om hier aan te voelen, maar laat deze rustig afkoelen in een schaaltje alvorens je deze weer opbergt.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden hetelucht.

Neem het pompoenbeslag erbij en klop hier de eitjes onder. 

Giet het beslag in de voorgebakken taartvorm. Zet de taart opnieuw in de oven en bak gedurende 45 minuten gaar. De taart is gaar wanneer de vulling aanvoelt als een stevige pudding. 

Laat de taart afkoelen op een taartrooster.

Verwijder voorzichtig de vorm alvorens je deze aansnijdt. 

Wist je dat?

Gebruik je rijstkorrels om de taart ‘blind’ voor te bakken, weet dan dat je deze niet meer kan gebruiken om te koken. Bewaar deze in een potje voor een volgende keer wanneer je opnieuw een taartje bakt, waarbij je de bodem ‘blind’ moet voorbakken. 

Heb je geen blender in huis, gebruik dan een staafmixer. Mijn ervaring is wel dat je deeg dan minder ‘smooth’ is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?