Scones met mascarponeroom en blauwe bessencompote

Scones! Heerlijke, lichtzoete broodjes die traditioneel geserveerd worden met clotted cream en jam.

Vaak vormen ze een onderdeel van de high tea, maar deze smaken ook prima bij het ontbijt of als vieruurtje.

In deze versie vervang ik de dikke room, door een luchtige mascarponeroom en de zoete jam door een lekkere homemade blauwe bessencompote.

Ik zeg het je… om van te smullen!

Ingrediënten

8 scones

Voor de scones

  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 15 g Pure Via Patisserie
  • 50 g koude boter, in blokjes van 1 cm gesneden
  • 30 ml melk (+ een beetje extra om te bestrijken)
  • 1 ei losgeklopt
  • 1/4 tl bakpoeder
  • snuifje zout

Voor de mascarponeroom

  • 100 g volle room
  • 100 g mascarpone
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el Pure Via Patisserie

Voor de bessencompote

  • 250 g diepvries blauwe bessen
  • 2 el Pure Via Patisserie
  • zeste van 1 bio limoen

Benodigdheden

pannenlikker, handmixer of garde, bakkwast, bakpapier

Stappen

Doe de diepvriesbessen, samen met de Pure Via in een steelpannetje en de zeste van de (bio)limoen in een steelpannetje en laat een kwartiertje pruttelen.

Schep de compote over in een afsluitbare pot. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.

Doe de zelfrijzende bloem, de Pure Via, het bakpoeder en het zout in een ruime kom.

Voeg de blokjes boter toe en wrijf ze met je handen door het bloemmengsel.

Voeg het losgeklopte eitje toe en meng verder met een spatel.

Werk er tot slot ook de melk door tot je een plakkerig deeg krijgt.

Strooi eerst ruim wat bloem op je werkblad. Kneed het deeg nu verder tot een soepel deeg dat zacht aanvoelt en niet meer plakt.

Maak een lap van ca. 2 cm dik.

Steek met behulp van een sconesteker (of een ronde koekjesvorm van ca 5 cm) 4 à 5 scones uit het deeg.

Breng het deeg opnieuw samen, rol weer uit tot 2 cm en steek opnieuw scones uit tot alle deeg is opgewerkt.

Zet de scones op de bakplaat, bekleed met bakpapier. Bestrijk de scones met een bakkwast met wat melk en bak ze 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat afkoelen op een taartrooster.

Terwijl de scones in de oven zitten, kan je de mascarponeroom maken.

Klop eerst de room lobbig. Klop ook de mascarpone los samen met het vanille extract en de Pure Via. Spatel de lobbige room vervolgens door het mascarponemengsel en zet koel weg.

Breek de scones en besmeer elke helft royaal met mascarponeroom en koude compote.

Wist je dat?

De scones zijn het lekkerst wanneer ze net uit de oven komen.

De bessencompote is ruim gerekend, maar smaakt ook erg lekker bij een yoghurtbowl of over je overnight oats.

Een zoete start van de dag? Daar ben ik wel voor te vinden… en op zondag mag het al eens een beetje meer zijn, niet?

Of dat dan meteen ook moet ontaarden in een sugar rush… dat is een ander verhaal.

Voor deze scones gebruik ik Pure Via Patisserie. Dat is een alternatief voor suiker, 100% natuurlijk en gemaakt van de steviaplant.

Een ideale zoetstof om te gebruiken in dit recept. En dan heb ik het niet enkel over de scones, maar ook als zoetmaker van de mascarponeroom en de bessencompote.

Minder suiker, zonder in te boeten aan smaak…

Heerlijk toch!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?