Elixir Cake

Tulband met Elixir d’Anvers

Tulbandcakes hebben sowieso iets feestelijk en weten elke tafel in een mum van tijd op te vrolijken.

Deze cake is eigenlijk maar een eenvoudige cake, maar wel met een secret ingrediënt…

Ik verrijkte de cake met Elixir d’Anvers. Het gouden drankje uit Antwerpen dat volgens mijn lieve grootvader goed was tegen buikpijn en nog tal van andere kwaaltjes.

Ingrediënten

8 tot 10 stukken

Voor de cake

  • 200 g Alpro uit het vlootje
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 4 eitjes (op kamertemperatuur)
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • 50 ml Elixir d’Anvers

Voor de frosting

  • 30 ml Elixir d’Anvers
  • 80 g bloemsuiker

Benodigdheden

Tulband, mixer of keukenmachine

Stappen

Verwarm de oven voor op 160 graden, hetelucht.

Beboter de tulband en bestuif met bloem. Zet de tulband even aan de kant.

Klop de boter en de suiker met de mixer (of in de keukenmachine) op tot een lichte massa.

Voeg één voor één de eitjes toe.

Zeef de bloem, samen met het bakpoeder en het zout boven het boter-suiker-eimengsel en spatel alles goed door elkaar, zodat je een mooi egaal beslag krijgt.

Spatel er tot slot de Elixir d’Anvers door.

Giet het beslag in de tulband en bak in de voorverwarmde oven gedurende 35 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.

Laat de cake eerst 10 minuten in de vorm afkoelen.

Draai de tulband vervolgens om op het taartrooster. Van zodra jouw cake uit de vorm is, zet je de vorm opnieuw over je cake en laat je deze verder op het taartrooster afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak vervolgens de frosting. Meng in een kom de poedersuiker en de Elixir d’Anvers goed door elkaar. Is je frosting te lopend, voeg dan een weinig bloemsuiker toe tot je de juiste consistentie hebt bereikt. Is je frosting te stevig, voeg dan een druppeltje water toe, om het wat lopender te maken.

Drizzle je frosting over de cake. Werk je graag wat nauwkeuriger, schep de frosting dan in een puntzakje. Knip een kleine opening onderaan de puntzak en verdeel nu de frosting over je tulband.

Wist je dat?

Wist je dat Elixir d’Anvers gemaakt wordt met tientallen planten en kruiden van over de hele wereld en het op vandaag nog steeds bereid wordt volgens het originele recept van François-Xavier de Beukelaer uit 1863? Het recept is geheim. Slechts enkelen kennen de exacte samenstelling van deze drank. Culinair erfgoed!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen schema gevonden.
Nieuwsbrief

Wil jij iedere maandag mijn nieuwste receptjes gratis in jouw mailbox ontvangen?